Etichete

, , , ,

Un bun coleg de web si frate reflecteaza pe blogul sau cu privire la reactia baptistilor la manusa aruncata de Strajeri in ograda Cultului baptist. Atat de bine a scris Teofil ca a nimerit marul de pe capul pruncului taman la mijloc. Jos palaria! Dar, o lovitura cu adevarat maiastra ar fi fost sa nimereasca pruncul si asa cadea si marul, iar povestea se incheia de tot. N-a facut-o el, asa ca voi trage si eu.

Iata: Un teolog anglican (pe care nu-l voi numi inca) mi-a castigat respectul (si) prin ideea ca „pe vremea lui Isus, teologia nu era despartita de
politica”. Simplitatea acestei afirmatii mi-a scapat cu desavarsire in primii 27 de ani de viata. Pai nu e normal ca ceea ce spui despre Regele suprem sa aiba legatura cu modul in care te relationezi la supusii Sai (mai cu vaza sau fara)? Eh, uite ca baptistii romani PRETIND ca da, e o crevasa intre teologie si politica (acel zoon politikon – deci fiinta care socializeaza, cu tot ce decurge de aici). Pe baptistii romani nu ii intereseaza conducerea maselor, nem. Ei se ocupa doar de suflete individuale pe care sa le indrume constant spre Imparatia Regelui, iar modul de gestionare a relatiilor li se va da pe deasupra. S-a intamplat insa („it came to pass” KJV) ca prima biserica baptista, aia intemeiata de Smyth 1609 sa aiba mai mult de un suflet. iar azi suntem 100.000+ in RO. Cine va carmui acest mare popor? Duhul Sfant prin adunarile generale locale, cu ajutorul exclusiv al Scripturii? Teofil a aratat in articolul lui ca asta e cam irealizabil. Si-atunci draga Teofil nu intra in scena acei barbati (mai rar femeile) vajnici care se afla in structurile reprezentative organizationale ale Cultului? De la pastor la presedinte? Nu vor veghea unii oare la pastrarea efectivelor turmei baptiste? Nu isi vor disputa unii organigrame, teritorii, voturi, membri, resurse? Nu se vor acuza unii din cand in cand, cu prilejurile potrivite? Nu vor intra unii (oficial sau camaradereste) in structuri baptiste internationale? Nu vor sari unii asupra oricui incearca sa rupa o felie de jurisdictie? Nu? Dar ce i-ar retine? Iubirea de Hristos sau de turma?

Asa ca, draga Teo, as vrea(?) si io atat de mult ca credinta noastra in Tata sa n-aiba legatura cu relatia noastra cu ceilalti copii ai Sai. Da’ uite la Mantuitorul: atat i-a trebuit sa vorbeasca si sa se poarte ca Mesia ca l-au si urcat teologii politicieni (aia care aveau puterea sa dea afara din sinagoga) pe cruce. Patternul nu are cum sa se schimbe. Poate fi negat, poate fi reprimat in inconstientul colectiv, poate fi bagat sub presuri de zambete, poate fi argumentat biblic(!), el e acolo.

E drept si ca religia oamenilor nu poate fi lasata la voia oamenilor; ea trebuie sa se manifeste in cadrul unui cadru (sic!). Ceea ce pana la urma nu e ceva diavolesc: trebuie o randuiala, Dumnezeu e unul al ordinii armonioase. Dar ceva ciudat se petrece cand conducatorii cultelor crestine (al nostru inclus) adopta atitudinea ultra-protectiva a batranului din Legenda Marelui Inchizitor a lui Ivan Karamazov: ordinea care asigura cadrul suflarii Duhului-de-viata-Facatorul ajunge sa inabuse suflarea de viata. Forma primeaza in fata fondului. Imaginea trece drept realitate iar cele doua brosuri (cum le numea Teofil) joaca rol de sibolet, i.e. devin temelia unitatii Cultului. Gen „nu-ti convine? nu te tine nimeni cu fortza in Cult. Ba te si ajutam sa iesi.”

Ce vom face noi, credinciosii, in acest caz? Sa parasim noi familia baptista, aidoma altora care ne-au lasat in plata Domnului cu politicieni cu tot? Sa cerem Congresului sa ingroase Statutul si Marturisirea pana ajung la fel de groase ca dogmatica lui Staniloae? Sa tacem, capul plecat, stiu ei ce fac ca d-aia i-am ales? Sa infieram si noi, noi oitzele, pe cei ce au ales sa se inchine fara noi? Sa cautam sa rasturnam pe teologii politici, sa ajungem noi sus, sa raspandim noi, de acolo adevarul? NU, nu, nu si iar nu. Sa nimerim pruncu-n cap; lasati marul. Adica, asa cum spunea un pastor cu vechime: „gloria lui Hristos tre’ sa se reflecte din nou din turma, nu din pastori…baptistii tre’ sa devina din nou o miscare”. Inca ma chinui sa fac rost de predica de deschidere de la Congresul din 2007 pentru ca mari adevaruri s-au spus in ea.Si eu as vrea, Teo, traire si practica ONESTE, dupa Biblie. Poti tu sa imi garantezi ca daca ar disparea teologii politici din linia 1, n-ar veni cei din liniile urmatoare? As reusi eu sa conduc Cultul mai onest? Tu? Daca am raspunde onest am zice „ne-ar ajuta Duhul Sfant”. Pai da. Eu zic sa ne ajute mai bine asa, in stadiul de oitze cum suntem. Iar meciurile de sus sa le arbitreze tot El.

P.S. Eu unul stiu ca n-o sa ma duc sa fac galerie nimanui!